spoon

Clementine Bakery's Banana Cake

Category:

Od jakiegoś już czasu szukałam przepisu, który by mnie zaintrygował. Dodatkowo zbierałam się, aby w końcu zrobić chlebek bananowy. O dziwo udało się to w jakiś sposób połączyć i to dzięki Luisie Weiss, prowadzącej jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych - The Wednesday Chef.
Na 6 urodziny swej strony przygotowała właśnie Clementine Bakery's Banana Cake, które niektórzy uznają za najlepsze ciasto bananowe. Jako że nigdy wcześniej tego typu bananowego ciasta nie jadłam, trudno mi sie pod tym podpisać. Ale muszę stwierdzić, iż jest to ciasto wyśmienite - mokre, smakujące bananami, maślanką, trochę szczypiące w język :) 
Oryginalny przepis znajdziecie TU. Luisa trochę go przetworzyła, a ja na podstawie przepisu oryginalnego i jej, starałam się doprowadzić ten przepis do stanu używalności w naszych warunkach... głównie mącznych.

Przepis:
2 i 2/3 szklanki mąki (z porównania najlepsza w naszym wypadku wyszła mąka wrocławska)
2 i 2/3 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli gruboziarnistej 
3 duże lub 4 małe bardzo dojrzałe banany
3 jajka
1/2 szklanki maślanki
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 
W dużej misce zmieszać wszystkie suche składniki.
Oddzielnie zmiksować razem, na gładko, banany. Następnie dodać jajka (zmiksować na gładko), maślankę, olej i wanilię. Potem łyżką po łyżce dodawać suche składniki.
Przelać do tortownicy o średnicy do 30 cm. Piec 30-40 minut. Taka teoria. W moim przypadku ciasto piekło się ponad godzinę. W związku z tym PIEC DO SUCHEGO PATYKA :)

Krem:
1 szklanka i 1,5 łyżki zmielonego białego sera - temp. pokojowa
5 łyżeczek masła - temp. pokojowa
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki śmietany kremówki

Zmiksować ser i masło na gładko. Potem dodać reszkę i również zmiksować.
Nakładać na zimne ciasto.

Za najlepszy dodatek do tego ciasta uznaję Beatlesów:



A przepis dołącza do akcji Bananowy song
Bananowy song


Comments (0)

Prześlij komentarz