spoon

Sałatka Cezara

Category: ,

Tyle jest odmian tej sałatki, ile osób ją robi. Moja wersja to wynik prób i badań... i mojego zamiłowania do pomidorów... i niechęci do za dużej ilości czosnku itd.
No w sumie wyszła sałatka szybka, prosta, smaczna i wyjątkowo sycąca. :)

Przepis na 4 osoby:
Główka sałaty lodowej
Dwa pomidory
Filet z piersi kurczaka
Ser żółty
2-3 kromki chleba (najlepiej czerstwego)
Oregano
Czosnek granulowany

Marynata:
Zioła prowansalskie
Sól
Kilka ziaren pieprzu
Kilka ziaren ziela angielskiego
Trochę ostrej papryki
Trochę carry
Oliwa z oliwek
Ocet winny (opcjonalnie)

Sos:
Mały jogurt naturalny
Łyżka majonezu (opcjonalnie)
Mały ząbek czosnku (jak ktoś lubi czosnek to dodaje więcej)
Sól
Pieprz

Zaczynamy od marynaty:
Filet kroimy w paski i wrzucamy do miski. Zalewamy oliwą (nie przesadzajmy z nią) i octem (też nie przesadzajmy). Miażdżymy pieprz i ziele angielskie i wrzucamy do mięsa. Wsypujemy resztę przypraw i mieszamy tak, aby wszystko się połączyło i ujednoliciło. Wstawiamy do lodówki.

Sos - nie wiem skąd mam ten przepis, ale jest wyśmienity:
Z jogurtem mieszamy majonez i wrzucamy utarty czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki.

Grzanki:
Kromki kroimy w małe kostki. Wrzucamy je na odrobinę rozgrzanej oliwy. Doprawiamy oregano i czosnkiem. Czekamy, aż się ze złoci i zdejmujemy z patelni.

Reszta:
Sałatę rwiemy na odpowiadające mam kawałki. Każdy pomidor kroimy na 8 części (wtedy nie znikną wśród sałaty). Ser trzemy na tarce i dodajemy do sałaty i pomidorów.
Filet wrzucamy na rozgrzaną patelnię (nie dolewamy oliwy) i smażymy.
Na talerz wrzucamy zmieszaną podstawę (salata-pomidor-ser), a na nią grzanki (nie wcześniej, bo nasiąkną sokiem z pomidorów) i usmażony filet. Dodajemy sos i gotowe.

Polecam na obiad i kolację. A jeżeli mówimy o kolacji to odpowiednie oświetlenie i Miles Davis powinny zdziałać łagodząco na zbolałą duszę :)

Comments (0)

Prześlij komentarz