spoon

Z włoska

Category: ,



- Ciastka?
- Ciastka.
- Z migdałami?
- No tak.
- Ale twarde… Ale dobre… Tylko herbaty trzeba.

Cantuccini. Dobrze znane, włoskie, migdałowe ciasteczka w ten oto sposób zostały zaakceptowane przez moją rodzicielkę. A należy zauważyć, iż jest ona moim wyznacznikiem czegoś dobrego. Pomijam, że nawet jeżeli ciasto fenomenalne nie wyjdzie, to ona i tak je zje :)

Tak o to rozpoczynam swą przygodę z blogowaniem. Witam więc i zapraszam do wczucia się we włoski klimat.

Przepis zaczerpnęłam z TEJ strony.
300g migdałów
500g mąki
250g cukru (dodałam mniej niż w przepisie podstawowym)
200ml mleka
4 jajka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Starta skórka z połowy cytryny
Połowę migdałów należy zmielić. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i zagnieść ciasto. Powinno być twarde, trochę kleiste. Z tych składników powinniście uformować 3-4 wałki o grubości dochodzącej do 5 cm. Układamy je na blasze i pieczemy przez 30 min w temp. 120 stopni. Potem wyciągamy, studzimy i kroimy na ukośne kawałki, szerokości około 1 cm. Potem układamy je znowu na blaszce i pieczemy do zarumienia w temperaturze 150 stopni. 





Comments (0)

Prześlij komentarz