spoon

Murzynek z gruszką

Category: ,

Smak dzieciństwa w trochę innej formie. Z gruszką. Typ murzynka tu zaprezentowany należny do tych bardziej suchych, ale stabilnych. Innymi słowy - trudno zrobić z niego zakalec. Dodatkowo będzie odpowiadał osobom, które za zbyt słodkimi ciastami nie przepadają. 

Przepis
3 szklanki mąki
25 dag cukru
4 jajka
20 dag margaryny
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 gruszki (w zależności jaką wybierzecie formę)

W garku roztopić margarynę z cukrem i kakaem, dolać olej i wodę. Podgrzać na małym ogniu. Do uzyskania jednolitej konsystencji cały czas mieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić. 
W przepisie, który mam zostało napisane, aby nic nie robić do momentu całkowitego wystygnięcia powyższego... ale ja będąc osobą niecierpliwą, odczekałam max 10 min. i wzięłam się do roboty. Też wyszło.
Do masy dodać żółtka, wsypać mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia. Dalej dodać cukier waniliowy i całość wymieszać. Uzyskacie ciasto bardzo gęste, ale zaraz temu zaradzimy: z białek należy ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. 
Uzyskane ciasto wlać do formy wyłożonej papierem. Natomiast gruszki umyć, obrać i pokroić w plastry, ułożyć na cieście.

Piec do suchego patyka (45-55 minut) w temp. 180 stopni C.
Potem można posypać cukrem pudrem.

Dodatkowo - Panowie Baczyński i Turnau. Smacznego :)



Comments (0)

Prześlij komentarz